Op 5 mei kunnen wij dit jaar onze vrijheid niet vieren. Het thema ‘vrijheid’ is actueler dan ooit. Leven wij in vrijheid? Ja. En nee. Want de scholen zijn gesloten. Ook musea zijn gesloten. Maar gelukkig ontstaan er wel mooie initiatieven. Zoals onze huidige samenwerking met het Stadsmuseum Woerden, bij de (online) expositie Jong en Bevrijd | Ooggetuigen van WO II vertellen. Het lesmateriaal horend bij deze expositie vind je in de bijlagen op deze pagina.
Jong en Bevrijd is een foto expositie met een reeks portretten van mensen die als kind of jong volwassene de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Bij ieder portret is een geluidsfragment opgenomen, waarin een kort stukje uit een interview met de geportretteerde te horen is.
Zowel de foto’s, als de geluidsfragmenten en de bijbehorende documentaire zijn beschikbaar gesteld voor het onderwijs. Daarbij is er lesmateriaal ontwikkeld, dat op deze pagina te vinden is.
De bijlagen bestaan uit 3 onderdelen voor leerlingen, en een docentenhandleiding. Het project kan eenvoudig worden ingekort of uitgebreid, wij geven hiervoor verschillende opties in de docentenhandleiding.
Bij dit lesmateriaal zijn wij er vanuit gegaan dat leerlingen enige basiskennis hebben van de Tweede Wereldoorlog. Begrippen die voorkomen zijn o.a. bezetting, Nazi’s, SS-ers, geallieerden, Jodenvervolging, (concentratie)kamp, NSB, onderduiken en verzet. Mochten de leerlingen deze woorden niet kennen, raden wij aan hier eerst een korte les aan te besteden, alvorens dit project te starten.
De online expositie, het beeld- en geluidsmateriaal en het bijhorende lesmateriaal word je aangeboden door de projectgroep Jong en Bevrijd, het Stadsmuseum Woerden en KUVO.
De online expositie ‘Jong en Bevrijd’ is hier te zien: https://izi.travel/nl/browse/85f99513-a1d3-4c60-bdc2-ecc53a8fb924