Kinderen die kunnen programmeren hebben toekomst!
Cym Creatieve Computereducatie, KUVO, Stadsmuseum Woerden en de Stichts-Hollandse Historische Vereniging hebben gezamenlijk een
Pilotproject ontwikkeld met als doel leraren in staat te stellen zelfstandig vaardigheden en kennis over te dragen aan leerlingen op het gebied van eenvoudig programmeren en computational thinking.
De kern hiervan bestaat uit:
• Creatief denken: wat ga ik maken?
• Analytisch denken: van idee tot een softwareprogramma
• Leren coderen
• Beeld bewerken om te komen tot het eindresultaat.
De leraren worden betrokken bij de uitvoering van de lessen. De kinderen maken op een eenvoudige en speelse wijze kennis met programmeren. De lessen worden gegeven in de eigentijdse programmeertaal Scratch.
De kennis en vaardigheden die worden opgedaan tijdens het project kunnen na verloop van tijd breder worden ingezet voor andere schoolopdrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
• Een opdracht topografie waarbij een programma wordt gemaakt waarin je met een vliegtuig de wereld over gaat;
• Een taalopdracht waarbij een programma wordt gemaakt dat woorden op alfabetische volgorde zet;
• Een muziekuitvoering waarin de geluidseffecten vooraf worden geprogrammeerd.
Het leren programmeren wordt ingebed in de context van de lokale geschiedenis:
– Toen: Aan de hand van ‘Het verhaal van Woerden’ worden enkele momenten uit de geschiedenis gelicht (Romeinen; Oude Hollandse Waterlinie, ontwikkeling Groene Hart)
– Nu: Vanuit het ‘Nu’ wordt teruggekeken naar ‘Toen’. Wat is er nog zichtbaar aanwezig van ‘Toen’, bijvoorbeeld de Romeinse cijfers op de torenklok en de Romeinse boot in de haven, maar ook de namen van de maanden van het jaar. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het Woerden van nu, onder andere uitbreiding van de stad, de boeren, technologie.
– Toekomst: Het 3e onderdeel gaat het over Woerden in de toekomst. Hoe zal jouw leven in 2032 eruit kunnen zien? Wat is de rol van de computer in de toekomst?
pilot 6 scholen (streven 2017/2018 overige 20 scholen)
Voor: leerkrachten en leerlingen van groep 7
Betreft: lesprogramma van 6 lessen in de klas van 1,5 uur
Voorwaarde: tijdsinvestering leerkracht: 2x 1,5 uur voorbereiding + vervolgcursus (2 dagdelen)
- Planning:
- Schooljaar 2016/2017