Na wederom een positieve evaluatie van de schoolbezoeken in het huidige seizoen, bieden we vanuit de TechnoHUB graag weer workshops aan voor schooljaar ’22-’23. Allen wegens succes herhaald! In onderstaande workshops komen ontdekken, ontwerp en techniek samen – op deze toffe locatie, gefaciliteerd door het technische bedrijfsleven uit Woerden en haar omgeving.
1.Virtual (VR) en Augmented Reality (AR)
In deze workshop gaan we spelenderwijs leren wat VR en AR is. We gaan de puzzel van het ‘duurzame dorp Groenwijck’ oplossen en het dorp verfraaien. Leerlingen zien zo wat de eindeloze mogelijkheden van Extended Reality zijn en krijgen een beeld van de manieren waarop je als ’technicus van de toekomst’ straks je prachtige werk -ook op afstand- kan doen.
2.Ontwerp en programmeer je eigen game
In deze les leren kinderen de eerste basisprincipes van het programmeren. Met behulp van Scratch gaan ze zelf een game ontwerpen en bouwen. De leerlingen leren daarbij over het principe van programmeren middels ontwerpend leren en oefenen met het bedenken van creatieve oplossingen.
3. Automotive: ontwerpen, bouwen en repareren
Tijdens deze workshop leren kinderen spelenderwijs over alle facetten in de Automotive-sector. Welke beroepen zijn er? De leerlingen gaan eerst een auto ontwerpen die ze vervolgens mogen bouwen. Hoe worden vervoermiddelen getest en hoe werkt een motor? En hoe zit dat nou met alternatieven voor benzine en diesel? Wat komt er kijken bij de reparatie van die deuk in een auto?
4.Ontwerp en bouw een ballensorteermachine
In deze workshop ontwerpen én maken de leerlingen een sorteermachine die ballen op grootte kan sorteren. De kinderen leren over het systeem achter een sorteermachine: een lopende band waarbij producten van verschillende groottes automatisch bij elkaar in een verzamelbak terechtkomen. Ze experimenteren met het bouwen van een stevige constructie en met overbrengingsprincipes. Ze ervaren dat samenwerken, overleggen en openstaan voor elkaars ideeën leidt tot betere resultaten.
5.Ontwerp het lichtplan van je favoriete kamer
In deze workshop gaan kinderen een ontwerp maken van hun kamer en bouwen ze een maquette inclusief verlichting met stroomdraden en een schakelaar. Deze les staat in het teken van woningbouw en het ontwerpen van huizen. De kinderen leren wat een maquette is en worden zich in deze les bewust van verhoudingen. Ook weten ze na afloop van de les hoe een stroomkring werkt.
- Maak een strandstoeltje
In deze workshop bouwen de leerlingen een strandstoeltje. Dit stoeltje mogen ze mee naar huis nemen. De leerlingen maken kennis met maatvoering door de maten af te tekenen. Ze gaan zagen, timmeren en boren en leren over materiaalgebruik, constructie en verbindingen. Ze ontwikkelen de basisvaardigheden van houtbewerking en ervaren het plezier van samenwerken. Optioneel kan het stoeltje ook nog versierd worden.
7.Bibberspiraal maken
Tijdens deze workshop leren kinderen over energie. Ze maken een eigen zenuwspiraal en leren daarbij ook hoe een stroomkring werkt. Door samen te werken worden diverse vaardigheden geprikkeld en de leerlingen nemen ook kennis van de verschillende montagetechnieken, gereedschappen en verbindingen.
Het ‘zoemende’ werkstuk krijgen ze ook mee naar huis.
8.Programmeer Dash de robot
In deze les leren de leerlingen spelenderwijs om robot ‘Dash’ te programmeren. De kinderen werken in groepjes samen en lossen zo problemen op. Er wordt gestart met een rijles waar de basisbeginselen van het aansturen van de robot worden geleerd en we sluiten af met het zelf ontworpen doolhof waar ze als groepje dan Dash doorheen moeten programmeren. Bij voldoende tijd is het ook leuk om elkaars doolhof uit te testen.