Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar wat betekent ‘vrede’ voor jou? Waar denk jij aan bij het woord ‘vrijheid’? En leven we tegenwoordig nog wel in vrede?
Het project over Vrede en Vrijheid bestaat uit twee delen, ieder onderdeel duurt ca. 1 uur:
- Informeren over het onderwerp, en aansluitend filosoferen met de klas
- Het schrijven van een gedicht, over het onderwerp Vrede en Vrijheid
Gastles over vrede en vrijheid
Marja Hanko van de stichting Vredeseducatie vertelt in de klas kort over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en recente gebeurtenissen in de wereld. Dit doet zij aan de hand van persoonlijke verhalen. Vervolgens laat zij de leerlingen verder over het onderwerp nadenken, door het stellen van filosofische vragen.
Benodigdheden: digibord
Woerdense dichter in de klas
Onder begeleiding van een dichter uit Woerden schrijven leerlingen een gedicht, over het thema Vrede en Vrijheid. Tijdens een workshop van 1 uur krijgen de leerlingen eenvoudige tips en handvatten voor het schrijven van een gedicht. Na afloop van de workshop heeft iedere leerling een eigen gedicht geschreven.
Benodigdheden: Papier met lijntjes en pen voor iedere leerling.
Deelnemende dichters dit jaar zijn Helga Huisjes (Stadsdichter van Woerden), voormalig stadsdichter Marco van der Bij en de Woerdense dichter Erik Thuis.
Poëzie Parels: Presentatie van de resultaten
Ter afsluiting van het project zal er een presentatie gerealiseerd worden door KUVO, van de meest bijzondere en originele resultaten van de leerlingen: De poëzie Parels. De dichters maken een selectie uit alle gedichten die geschreven zijn tijdens dit project.
Deze geselecteerde leerlingen zullen een uitnodiging krijgen via KUVO, om het gedicht voor te dragen op 5 mei. Uiteraard zijn daarbij alle klasgenoten ook van harte welkom!
Periode: maart 2019
Locatie: in de school
Mogelijk gemaakt door: Programma Versterking Cultuur Educatie